Na pitnou vodu jsme si tak navykli, že už si bez ní nedokážeme představit ani jeden klasický den. Pitnou vodu pijeme, ale používáme ji i na vaření, umývání nádobí i sebe a málokdy nás u toho napadne pozastavit se nad tím, jakou by voda mohla mít kvalitu. Chcete vědět, jak to spolehlivě zjistit?
Na chuť se nespoléhejte
Spousta lidí zkrátka funguje tak, že vezme skleničku do ruky, napije se a s prohlášením „fuj, to je samá chemie“ zdroj vody odsoudí. Pro distribuci vody ale vždy chemie zapotřebí bude. Je potřeba si uvědomit, že voda stojí v trubkách a nádržích a bez očistné chemie by byla lehce napadnutelná bakteriemi, které bychom následně konzumovali.
Pokud vám navíc vadí chemický nádech vody z kohoutku, tak není nic jednoduššího, než nechat nádobu s natočenou vodou chvíli odstát a chemické látky mezitím vyprchají do vzduchu.
Chemické rozbory odhalí vše
Podle chuti, barvy a dalších jednoduše zjistitelných vlastností jen zhruba odhadujeme, jakou kvalitu by mohla voda mít. Pokud si ale chcete být naprosto jisti, je potřeba udělat kompletní rozbor. Odebrané vzorky poté testuje laboratoř. Ve výsledku dostanete mnohem více než je pouze PH. Rozbor pitné vody v laboratoři určí veškeré nečistoty, chemické látky a odborníci pak většinou velice lehce zjistí, kde je problém a odkud by mohl pocházet.